Blog, Over Bottomlines

Hoe bouw jij met de juiste mensen het perfecte team voor jouw scale-up?

Als je jouw bedrijf succesvol verder wilt laten groeien of van je startup een scale-up wilt maken, dan zul je ongelooflijk scherp moeten zijn wie je aanneemt. Doe je dat niet, dan merk je gauw genoeg aan de cijfers dat de groei niet zo hard gaat als je eigenlijk zou willen. Het aantrekken van het juiste talent is dus een van de belangrijkste pijlers.

 

Het bouwen van het juiste team voor een tech-scale-up – of voor welk snelgroeiend bedrijf dan ook – is een flinke uitdaging. Er is een constante stroom van nieuwe functies die moeten worden ingevuld waarbij jouw bedrijf bepaalde vaardigheden zoekt die nodig zijn om de groeistrategie te ondersteunen – en die strategie kan natuurlijk ook plotsklaps worden gewijzigd.

Om je op weg te helpen met het samenstellen van jouw ideale team is het belangrijk dat je deze 4 elementen meeneemt.

  1. Een culturele fit
  2. Passie
  3. Nieuwsgierigheid
  4. Zelfstandigheid

 

Een culturele fit
Als er geen culturele fit is, dan is er helemaal geen fit. Voordat je iemand aanneemt, moet je wel goed kijken of die persoon geschikt is om in een ultra-dynamische omgeving te werken, dat geldt zelfs voor mensen met aanzienlijke ervaring. De belangrijkste eigenschap bij een nieuwe hire, is het vermogen om verandering te omarmen en zelfs als een positief iets te beschouwen. Want als jouw bedrijf groeit, verandert het per definitie ook continu. Let wel op dat als je kijkt naar een culturele fit je niet onbewust mensen uitsluit die anders denken of handelen.

Passie
Nieuwe medewerkers die jouw passie delen, hebben sowieso meer kans om te slagen dan wie dan ook. Wanneer mensen met hun hart verbonden zijn, halen ze betere resultaten en zorgen ze voor energie in het team. Maar als je wilt dat je team met passie werkt voor het bedrijf is, moet je dezelfde passie wel hebben voor jouw mensen. Doe dus je uiterste best om je te verdiepen in de achtergrond en de drijfveren van je werknemers.

Nieuwsgierigheid
Om met Simon Sinek te spreken: als founder van een scale-up wil je personeel dat bereid is om de status-quo aan te vechten. Wanneer je scale-up razendsnel blijft groeien, heb je mensen nodig die soms even een stapje terug doen om zich af te vragen of er geen betere manier is om bepaalde zaken aan te pakken.

Wees voorzichtig met het aannemen van mensen die denken dat ze alle antwoorden al hebben, dat vermindert hun vermogen om nieuwsgierig te zijn en dat kan leiden tot vastgeroeste denkbeelden. Ja, nieuwsgierigheid kan ook fouten in de hand werken, maar als je mensen geen fouten maken, dan heb je de verkeerde in dienst genomen – zolang ze dezelfde fout maar niet twee keer maken.

Zelfstandigheid
Bij scale-ups is geen plek voor micromanagers of personeel dat een micromanager nodig heeft. Daar is gewoon geen tijd voor, dus je wilt mensen hebben die zelf kunnen nadenken en vervolgens ook daarnaar handelen. Dat vereist een behoorlijke mate van onafhankelijkheid – en integriteit. Zoals je je kunt voorstellen, is het niet altijd eenvoudig om talent te vinden dat de bovenstaande eigenschappen bezit.

Bron: Baaz.nl

 

Wij geloven dat succesvolle bedrijven en ondernemers uiteindelijk vier basiszaken goed voor elkaar hebben die hun groei ondersteunen. Naast de juiste mensen in hun team, hebben zij een goede propositie, een strak georganiseerd proces en een solide financiële fundering.

Wij helpen ambitieuze ondernemers om deze 4 basiszaken op orde te krijgen. Hoe? Bekijk onze unieke aanpak!

Deel dit artikel:

Laat de groei van jouw bedrijf geen obstakel worden!
Hoe weet jij nu wat de waarde van jouw bedrijf is?

Download hier de whitepaper