Klantcase Morres & Company: Full service creatief marketingbureau met locaties in Maastricht, Eindhoven en Nijmegen.
In gesprek met eigenaar Paul Denis van Morres & Company
De basis van échte groei voor elk marketingbureau begint bij inzicht.
In 2013 richtte Paul Denis Morres & Company op met een flinke ambitie en een uitgesproken visie op marketing. Een ambitie om bedrijven te ondersteunen om hun doelen en ambities waar te maken door middel van een efficiënte marketing. Marketing isn’t magic, there’s a science to it, vormt de basis van de dienstverlening. Morres & Company is in ruim 9 jaar gegroeid tot een full-service creatief marketingbureau met ruim 45 medewerkers met kantoren in Maastricht, Eindhoven en Nijmegen. In 2019 werd het bureau Rekers & van Noppen in Eindhoven overgenomen en eind 2020 het bureau Puntkomma in Nijmegen. Meer dan 150 bedrijven in Nederland maken momenteel elke maand gebruik van dit unieke Marketing Outsourcings concept. Dit concept omvat structureel maandelijkse marketingsupport of te wel een complete marketingafdeling voor elk bedrijf. Van creatie tot campagnes. De kracht is de combinatie van “one way of working”, slimme technologie en natuurlijk unieke mensen. Morres doet het anders. Keep it simple, work smart. Het team bestaat niet uit functies, maar is gebaseerd op rollen. Zo wordt er gekeken welke rollen nodig zijn om continu te kunnen blijven inspelen op veranderingen in de marketingwereld. Hierdoor is Morres & Company altijd één stap verder.
Van out of control
Vanaf de start in 2013 groeide het bedrijf van Paul Denis enorm hard. Vanuit de start-up naar de scale-up fase ging razendsnel. Deze groei zorgde voor druk. Druk op de structuur, druk op mensen en druk op de rentabiliteit. Een bekende situatie van iedere scale-up. “We groeiden als kool, maar verloren steeds meer de controle en de grip op ons bedrijf. Het leek of elk succes ook steeds een offer had. De omzet steeg maar het rendement bleef achter. Door druk bleven we maar rennen én verder groeien. Eind 2019, nog voor de corona-crisis, zag ik dat het anders moest. En gelukkig maar, want nog geen half jaar later stond de wereld stil” vertelt Paul.
Naar in control
Bottomlines was al een tijd klant van Morres & Company en in een meeting met Berend, Martijn en Paul kwam het probleem en gevoel van Paul op tafel. Paul liep vast met Morres, maar ook als ondernemer. “Toen Martijn het scale-up model op het bord tekende wist hij genoeg. Confronterend, maar het gaf gek genoeg ook een bepaalde rust” vertelt Paul.
‘We groeiden als kool, maar verloren steeds meer de controle en de grip op ons bedrijf’.
Bottomlines ging met Morres direct aan de slag. De eerste fase bestond uit alles onder controle te krijgen. Dat begint bij het beheer en structuur van de boekhouding en de juiste cijfers in het juiste perspectief te plaatsen. De ambitie werd vastgesteld en de weg daarnaartoe beschreven. Verder werden er nieuwe prestatie indicatoren bepaald waaraan Morres het succes ging meten. Nadat er controle was over de bedrijfsvoering, was het tijd voor de volgende fase, namelijk het krijgen van inzicht in de essentiële data (o.a. de kritische succes factoren).
Data, data en data
In de volgende fase was het belangrijk dat Morres meer inzicht kreeg in de belangrijkste data. Uitgangspunt is dat je een keuze maakt over welke data belangrijk is en van invloed zijn op de dagdagelijkse uitvoering. Welke data is nodig om de ambitie van Morres te borgen? Er werd gestart met de bouw van een dashboard met daarin data vanuit verschillende systemen. Morres werkte inmiddels al met Yuki en gebruikt Simplicate als projectadministratie, CRM en urenregistratie. In het dashboard werd alle data gekoppeld zodat het hele proces gedigitaliseerd is.
Yuki is de baas
Morres werkte in het begin met het boekhoudsysteem Twinfield. Echter bleek al snel dat dit systeem niet voldeed aan de eisen en snelheid van de groei van Morres. We zochten naar een systeem dat met minder handelingen en proactief data laat zien. Na een inventarisatie is de keuze voor Yuki gemaakt. Bottomlines had al ruime ervaring met Yuki en managede al tientallen administraties voor creatieve en dienstverlenende bedrijven.
De voordelen van Yuki voor een marketingbureau zijn samen te vatten in 3 basispijlers, namelijk:
1. Algoritme: Hierdoor gaat het boeken veel gemakkelijker, sneller en nauwkeuriger. Yuki herkent facturen, debiteuren en crediteuren waardoor er minder handelingen nodig zijn.
2. Koppeling andere systemen: Yuki is eenvoudig te koppelen aan andere systemen zoals Cribs, Monday, Simplicate, waardoor er een snelle integratie van verschillende data plaatsvindt.
3. Inzicht: Yuki geeft snelle inzage en overzicht in resultaten zoals de P&L, cashflow en beschikt over een app waarin je dagelijks je cijfers kan monitoren. Dit in de taal van een ondernemer in plaats van een accountant.
Het lijkt zo simpel, maar dat is ook zo
Menig ondernemer zal het herkennen. Je groeit snel en je bedrijf beweegt mee. Nieuw kantoor, nieuwe mensen, nieuwe producten en nieuwe markten. Alles gericht op klant en relatie. Echter vergeet je jouw bedrijfsvoering ook mee te bewegen. Als start up met 4 medewerkers is het een totaal andere basis dan wanneer je 20 medewerkers in dienst hebt met bijvoorbeeld 2 kantoren. Bij veel snelgroeiende marketingbureaus is dit een herkenbare uitdaging, wat ook logisch is. De ondernemer is de creatieve geest, de aanjager en de bouwer. Niet de accountant of de IT-er. En dit raakt dan ook een gevoelige snaar bij eigenaren van dit soort snelgroeiende bedrijven. Het spiegelt hun eigen functioneren, waar ze goed in zijn en vooral waarin niet. Het begint dus ook bij inzicht in je eigen kunnen en durven te accepteren dat zaken anders moeten. Zie het verhaal van Paul van Morres & Company. Herkenbaar?
Scale-up bedrijven dienen eerst terug naar de basis te gaan. Cijfers onder controle brengen en frontoffice aan de backoffice koppelen op een efficiënte manier. Real-time inzicht in resultaten, prestaties en cashflow. Dit begint bij een gedegen (geautomatiseerde) administratie met slimme technologie zoals Yuki. Dit helpt je om vooruit te kijken, proactief te handelen in plaats van achteraf inzicht te krijgen zoals bij vele accountants gebeurt (en ook hun taak is).
Als je de administratie in orde hebt, de machine draait, ga je andere cijfers en systemen verbinden zodat alles in één digitale straat verloopt. Van urenregistratie, tot marge per project, marge per klant en declarabiliteit van medewerkers en projecten.
Dit bundel je in dashboards waardoor je de juiste data krijgt om rationele beslissingen te maken i.p.v. te handelen op je intuïtieve. Wat is het effect van extra medewerkers aannemen? Wat doet dit met je cashflow en wat is de terugverdientijd? Wat is het effect van een grote klant maar met lagere tarieven? Welke klant heb je eigenlijk nodig en waarom?
Kortom bouwen aan je organisatie doe je met financiële solide basis. Krijg controle over je cijfers, krijg inzicht in je data en zorg dat je ook écht groeit.
Controle, Inzicht, Groei
Bottomlines is een snelgroeiend fintech bedrijf die scale-up bedrijven ondersteunt in hun groeiproces. Met slimme technologie en de juiste financiële expertise zorgen wij dat elke ondernemer controle en inzicht krijgt over zijn of haar bedrijf. Elke ambitieuze ondernemer verdient een gezond bedrijf.
Ben jij geïnspireerd door dit verhaal en wil je verder praten over onze aanpak? Dan nodigen we je uit voor een demo of gewoon een kop koffie natuurlijk!
Krijg nu controle, inzicht én groei met Bottomlines!