Blog

“Werk aan je bedrijf en niet in je bedrijf”

Je werkt 24/7 in je bedrijf. Klantgesprekken, vergaderingen, telefoontjes, lunchafspraken. Je doet er alles aan om zo snel en zo hard mogelijk te groeien. Je merkt wel dat hierdoor je privé leven erop achteruit gaat en winst maak je niet. Dit is iets wat Bottomlines veel tegenkomt bij onze klanten. Daarom hebben wij onze adviezen voor jullie onder elkaar gezet.

  1. Probeer niet alles alleen te doen, maar zorg voor een goed team die het voor jou doet.

In het begin heb je een plan en deze werk je alleen uit. Vervolgens komen de eerste klanten binnen en besluit je toch maar om een aantal werknemers aan te nemen. Ondanks dat zij veel werk van je overpakken,  blijf je toch bepaalde randzaken doen zoals het loon overmaken, boodschappen bestellen en de klantenservice. De belangrijkste les is realiseren dat je niet alles alleen hoeft te doen. Met een goed team om je heen, stijgt de effectiviteit. Want groeien doe je natuurlijk niet alleen.

  1. Luister goed naar de feedback om je heen, maar neem het niet te letterlijk.

Een bedrijf die snel groeit, brengt onzekerheden met zich mee. Komen er nieuwe mensen bij, wat voor klanten komen nu weer binnen en redden we het allemaal binnen de tijd. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om na de mensen om je heen te luisteren en laat ze vooral meedenken aan oplossingen. Dit voorkomt onnodige discussies, irritaties en emoties. Want er zit geen I in team. 😉

  1. Stel je grenzen

Ben je meer tijd kwijt aan vergaderen dan wat anders? Stel zelf je grenzen hierin. Heb je thuis kinderen en wil je deze graag iedere dag naar school brengen. Plan dan geen vergadering in tot half 10. Je hoeft ook niet aanwezig te zijn bij iedere netwerkborrel of evenement. Een collega die veel contact heeft met de klant kan beter gaan dan jijzelf.

  1. Stel concrete jaardoelen en ben tevreden als deze zijn gehaald.

Het is altijd goed om doelen te stellen samen met het team. Als deze samen met het team worden bepaald, kunnen mensen ook reflecteren op het behalen ervan. Wees niet te ambitieus en zorg voor de juiste balans.

  1. Blijf niet te lang hangen in tegenslagen.

Een tender verliezen of werknemers die weglopen is altijd vervelend. Het belangrijkste is dat jij en je team hiervan leert. Stel het team de vraag wat er mis ging, waarom het mis ging en hoe het de volgende keer beter gaat.

  1. Investeer in goede processystemen.

Er zijn genoeg systemen op de markt die jouw werkprocessen kunnen verbeteren. Investeer hier ook in. Omdat deze systemen ervoor zorgen dat het werk binnen de organisatie wordt versneld, is dit zo terug verdient. Bij Bottomlines helpen wij ondernemers hun processen te verbeteren op het gebied van financiën. Met onze tools krijgen ondernemers inzicht in hun cijfers en helpen wij ze hierdoor groeien.

Kort samengevat: Zorg voor een goed team, Luister naar feedback, wees realistisch en zet door. Als je deze punten in gedachte houdt, ga je snel aan je bedrijf werken in plaats van in het bedrijf.

Heb jij na het lezen van deze tips meer behoefte aan begeleiding op het gebied van ondernemerschap en groei. Neem dan eens contact op met ons! Door onze jarenlange ervaring binnen veel bedrijven, weten wij als geen ander wat de valkuilen zijn. Wij hebben ze tenslotte allemaal zelf meegemaakt.

Deel dit artikel:

Dealen met de groeiparadox
De Impact van een briefje

Download hier de whitepaper