Blog

Dé vijf groeifasen van een bedrijf

Ieder bedrijf ondergaat dezelfde cyclus wanneer het groeit. Je start als startup en kan eindigen bij de vijfde en laatste fase: de flowfase. Wanneer je jezelf bewust bent van deze cyclus kun je hier slim op inspelen. Je hebt als ondernemer een voorsprong doordat je weet welke diverse groeifasen er zijn en wat deze fases betekenen.

Waardoor worden de groeifasen binnen een bedrijf bepaald?
De omzet of winst heeft niks te maken met in welke groeifasen je bedrijf zich bevindt. Het gaat om het aantal medewerkers binnen je bedrijf. Deze medewerkers kunnen in dienst zijn of op ZZP-basis.  Aspecten zoals cashflow, cultuur en processen etc. groeien automatisch mee naarmate het aantal medewerkers toeneemt. Echter wordt het steeds ingewikkelder naarmate je van  de startup fase naar de tweede fase groeit. Dit komt doordat het aantal medewerkers toeneemt. De afstemming tussen al deze medewerkers dient goed georganiseerd te worden om de groei te laten toenemen.

De vijf groeifasen zijn hieronder voor je uitgewerkt en worden weergegeven aan de hand van het aantal FTE in dienst.

Groeifase 1: De startup fase < 8 FTE
De eerste groeifase wordt ook wel de pioniersfase genoemd. In de pioniersfase is de ondernemer zelf de meewerkende voorman. Er is sprake van veel energie en creativiteit. Het voornamelijk doel van de pioniersfase is het vormen van een duidelijke strategie van het product, de markt en positionering. Marktvalidatie is in dit geval het belangrijkst. Marktvalidatie wil zeggen dat je onderzoekt en test of er markt is voor jouw idee. Marktvalidatie zorgt ervoor dat de kans verkleint wordt dat je iets lanceert waar geen vraag naar is.

Groeifase 2: Rollercoaster fase < 8 – 25 FTE
De tweede groeifase staat bekend onder de naam organisatiefase. Vanaf 8 medewerkers moeten er managementprocessen worden ontwikkeld. De ondernemer neemt meer de rol in van manager. De ondernemer worstelt hierdoor met diverse rollen. Verantwoordelijkheden zoals HR/Marketing/Sales/Operations zijn vaak de nevenfuncties van de ondernemer zelf of deeltaken van een medewerker. De aandachtspunten binnen deze groeifase is het schaalbaar maken van organisaties en structureren zonder de flexibiliteit te verliezen.

Groeifase 3: Puberfase < 25 – 50 FTE
De managementfase. Deze fase vergt meer budget om benodigde professionals aan te nemen op de functionele deelgebieden. Dit kost vaak tijd voor een ondernemer. De derde groeifase wordt ook wel als meest lastig ervaren. Groei slurpt cash, nieuwe mensen kosten veel geld. Hierdoor gaat het vaak mis. Ervaar jij ook moeite in deze fase van je onderneming? Bottomlines kan je helpen een gezonde cashflow te krijgen. Neem hier contact met ons op en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen. 

Groeifase 4: Scale-up-fase < 50 – 150 FTE
Groeifase 4 oftewel de scale-up fase is de een na laatste fase en staat bekend als delegeer fase. In deze fase heeft de ondernemer vaak een functionerend management team om zich heen. De ondernemer heeft meer tijd wat ervoor zorgt dat hij zich op de belangrijkere zaken kan richten. Een valkuil van deze fase is dat de ondernemer zich gaat bemoeien met teveel operationele managementtaken. De ondernemer moet gaan leiden/delegeren. Hij moet ervoor zorgen dat het gehele managementteam en de organisatie zich gaat richten op het hoofddoel.

Groeifase 5: De Flow Fase  > 150 medewerkers
De vijfde en laatste groeifase is de standaardisatiefase, de optimale fase voor groei. Vanuit de diverse management leden moet goed op elkaar afgestemd en gecoördineerd worden. Het is mogelijk dat er sprake is van bureaucratie. Managers moeten steeds meer tot leiders opgeleid worden. Het enige doel tijdens deze fase is om in de flow blijven. 

Wat is een gezonde groei voor jouw bedrijf?
Als bedrijf verkoop je liever geen nee aan je klanten. Toch is het verstandig om op te letten wat er precies mogelijk is. Het laatste wat je wil is dat je het product of dienst niet kan leveren. Als je altijd ja zegt kun je te hard groeien waardoor er fouten optreden. Zo kan je bijvoorbeeld de beloftes binnen je bedrijf naar klanten toe niet meer nakomen. 

Verder is het belangrijk om de juiste mensen aan te nemen. Door een harde groei is het aantrekkelijk om snel mensen aan te nemen. Wanneer je in alle haast de verkeerde mensen aanneemt kan je groei vastlopen. Mensen die bijvoorbeeld niet achter de waardes en normen of cultuur van je bedrijf staan zijn geen juiste aanwinst. Wil jij gezond groeien? Kies dan voor een gezonde groei die jij en jouw mensen aankunnen. 

Wil jij met jouw bedrijf groeien naar de volgende fase? Wij kunnen jou helpen om de volgende fase te bereiken. Klik hier om een afspraak te maken en dan kijken we wat de groeimogelijkheden zijn.

Bottomlines Nederland
T: +31 (0)73 30 30 880
E: info@bottomlines.nl

Bottomlines België
T: +(32) 48 44 13 131
E: info@bottomlines.nl

Deel dit artikel:

Scrum Explained
Medewerkersparticipatie in cijfers

Download hier de whitepaper