Blog, Educational Series

Bedrijfsopvolging binnen de familie – Geen gemakkelijke opgave

Slechts één op de drie familiebedrijven overleeft de overdracht van de oprichters aan hun kinderen. De continuïteit van je familiebedrijf steunt op een goed doordacht plan. Hoe eerder dit plan wordt opgesteld hoe beter. Een succesvolle bedrijfsovername is daarbij altijd maatwerk en vergt een goede voorbereiding waarbij weloverwogen en goed gecoördineerde beslissingen op het juiste tijdstip worden genomen.

Van elke 100 familiebedrijven blijven de volgende percentages voortbestaan:
1e generatie 2e generatie 3e generatie 4e generatie
60% 32% 16%

Bron: INTES Akademie für Familienunternehmen

Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om vrijwillig een Raad van Commissarissen in te stellen, die enerzijds een klankbord vormt voor de familie en de directie, maar ook toezicht houdt op het belang van alle betrokken stakeholders.

Ook op aandeelhoudersniveau heeft de familie vaak afspraken gemaakt over het dividendbeleid en onder welke voorwaarden je de onderneming mag toe- of uittreden. Maar de juiste richtlijnen worden binnen het familiestukje in de praktijk nog vaak onderschat.

‘Neem de tijd om de bedrijfsopvolging goed voor te bereiden’

Je kinderen betrekken bij de onderneming en ze begeleiden naar verantwoordelijk aandeelhouderschap is een proces van jaren. Waar liggen de ambities van je opvolger en hoe kom je met elkaar in gesprek over de veronderstellingen en verwachtingen die er wel zijn. Laat staan de verwachtingen die niet worden uitgesproken.

Dit proces begint al in de kinderjaren, waarin je kinderen leren wat het inhoudt in een ondernemersfamilie op te groeien. De kernwaarden van het bedrijf is iets waar je kinderen zich naar zullen karakteriseren.

De dagelijkse leiding overgedragen is verre van eenvoudig als je jarenlang aan de touwtjes hebt getrokken. Bij een bedrijfsopvolging spelen er naast de lastige fiscale, juridische en financiële aandachtspunten ook de spanningsvelden tussen familie- en bedrijfsbelangen. Deze emotionele overwegingen kunnen ook doorwerken in de financiële afwegingen. De opvolging markeert immers een belangrijk keerpunt in het bestaan van het familiebedrijf waarbij de financiële voorbereiding van de bedrijfsoverdracht op de voorgrond staat op de continuïteit van je levenswerk.

Benieuwd wat wij kunnen betekenen in het succesvol overdragen van jouw onderneming? Martijn Kerkhof vertelt je er graag meer over.

Martijn kerkhof
E: Martijnkerkhof@bottomlines.nl
T: +31 (0)73 30 30 880

Deel dit artikel:

Behind the Bottomliner – Berrie van Dijck
Gezond je bedrijf laten groeien met onze 6 tips!

Download hier de whitepaper