Blog

Medewerkersparticipatie in cijfers

Tegenwoordig krijgen medewerkers een steeds grotere rol en verantwoordelijkheid binnen het bedrijf waar zij werkzaam zijn. Een voorbeeld om medewerkers hiervoor te belonen is medewerkersparticipatie.

Medewerkersparticipatie was tot voorkort een term die niet veel gebruikt werd in Nederland. Het is namelijk een trend uit Amerika. Medewerkersparticipatie kan ervoor zorgen dat er een nieuwe verbinding ontstaat tussen arbeid en kapitaal.

Veel bedrijven in Silicon Valley hebben een vorm van financiële participatie. Vaak wordt er bij toetreding meteen nagedacht over het betrekken van de nieuwe werknemer. Dit is iets waar wij in Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen!

Hoeveel bedrijven maken er al gebruik van?

Ondertussen is medewerkersparticipatie fors gegroeid. I&O research deed onderzoek naar medewerkersparticipatie binnen start-ups, scaleups en MKB bedrijven. Hieruit kwam naar voren dat in 2010 27% van de onderzochte bedrijven gebruik maakt van dit systeem. Terwijl dit van 2016 tot 2020 al 53% is. Dit betekent dat het aantal bedrijven wat hier gebruik van maakt verdubbeld is. De vorm van medewerkersparticipatie die het meeste gebruikt wordt zijn aandelen. 52% van de bedrijven maakt gebruik van aandelen. Daarna volgt certificaten van aandelen met 38% en aandelenopties met 23%.

Het doel van de medewerkersparticipatie is dat de medewerkers ook iets terugzien van de bedrijfsgroei. Hiermee voorkom je dat er een scheve groei ontstaat binnen de organisatie tussen eigenaar en personeel. De medewerkersparticipatie zorgt ervoor dat dit meer verdeeld is. De vermogenstoename is dan meer verspreid.

Voordelen

Medewerkersparticipatie houdt in dat je jouw medewerkers aandelen schenkt of koopt uit het bedrijf. Hierdoor worden zij een mede-eigenaar. Aan deze constructie zitten voor beide partijen voordelen. 

  • Hogere betrokkenheid
  • Meer motivatie
  • Financiële voordelen
De cijfers

De meeste bedrijven geven 5% tot 25% van de aandelen weg aan medewerkers. Door medewerkersparticipatie geef je medewerkers het gevoel dat je naar ze luistert. Waardering voor de medewerker is een belangrijk gegeven. Zo geeft 69% van de medewerkers aan harder te werken wanneer zij zich gewaardeerd voelen. 

Wat is het voordeel van meer waardering?

– 41% minder ziekteverzuim bij een hogere betrokkenheid
– Productiviteit neemt met 4 – 5% toe

Heb jij interesse in dit (nieuwe) systeem? En zou je eens willen brainstormen hoe dit bij jouw bedrijf in werking zal gaan? Klik dan nu hier om een afspraak te maken. 

Bottomlines Nederland
T: +31 (0)73 30 30 880
E: info@bottomlines.nl

Bottomlines België
T: +(32) 48 44 13 131
E: info@bottomlines.nl

Deel dit artikel:

Dé vijf groeifasen van een bedrijf
Verschillende vormen medewerkersparticipatie

Download hier de whitepaper