Blog, Educational Series

Key Performance Indicators Explained

Met KPI’s meet je prestaties of resultaten van zowel je gehele bedrijf als specifieke processen waaronder bijvoorbeeld je medewerkers. Door op de juiste manier je KPI’s op te stellen is de voortgang goed meetbaar. Hierdoor kun je makkelijk zien wat er goed gaat en waar nog groei nodig is. 

Een KPI kun je voor veel zaken gebruiken in je bedrijf. Je kunt ze gebruiken om bepaalde doelen te meten, die de missie en visie van jouw bedrijf ondersteunen. Het kan ook gebruikt worden voor het meten van de resultaten van specifieke afdelingen ten opzichte van de gestelde doelen zoals je financiële afdeling of afdeling sales. 

Hoe formuleer je een KPI? 

Er zijn geen algemene KPI’s die je kunt aanhouden. Elk bedrijf heeft zijn eigen visie, missie en doelen. Kijk goed wat er belangrijk is voor jouw bedrijf; wat zijn de meest kritieke onderdelen in jouw bedrijf die bijdragen aan de ambities en vorm die om in een KPI. Als ondernemer bekijk zowel je korte- als je lange termijn doelen en vertaal je deze vervolgens naar operationele doelen. 

Een KPI stel je op volgens de SMART-formule. Het moet dus voldoen aan de volgende eisen:

 • Specifiek 
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdsgebonden

Voor de sales afdeling kun je bijvoorbeeld kijken wat de gemiddelde klantretentie is en wat klanten gemiddeld uitgeven. Voor je financiële afdeling kan er gekeken worden wat je nettowinst is of wat de ontwikkeling van je omzet is. 

Enkele voorbeelden van KPI’s zijn: 

 1. In het eerste kwartaal van 2022 moeten er 10 nieuwe klanten uit de nieuwe campagne komen
 2. Aan het einde van 2022 is ons klantenbestand met 150% gegroeid
 3. Maandelijks groeit de omzet met minimaal 5%

Vervolgens meet je de resultaten en die vergelijk je met de gestelde doelen. Met je team bekijk je in een vaste regelmaat naar de status van de KPI. Dat kan maandelijks, wekelijks of in sommige situaties zelfs dagelijks zijn. Afhankelijk van de situatie. Je bekijkt hierbij samen de status van de KPI en indien niet op koers, bedenk je samen acties die uitgevoerd moeten worden om de prestatie te verbeteren. 

Waarom zijn KPI’s belangrijk voor jou?

 • Je team raakt betrokken en gemotiveerd 
 • Je kunt sneller beslissingen maken 
 • Je signaleert problemen vroeg waardoor je problemen voor bent
 • Je kunt voortgang meten 
 • Je kunt tijdig inspelen op veranderingen

Valkuilen

Een valkuil van KPI’s is dat je er teveel opstelt waarbij de focus mist. Je hebt dan te veel doelen waarin te veel informatie staat. Doordat de focus mist kunnen ze niet goed gemeten worden. Kies alleen KPI’s die je daadwerkelijk vooruit helpen en waar verbetering nodig is. 

Bottomlines helpt ondernemers met het bepalen en visualiseren van KPI’s. Om inzicht te krijgen in je KPI’s is het belangrijk om een goed dashboard te hebben. Bij een dashboard worden de bedrijfsresultaten op een visuele manier weergeven. 

Power BI

Power BI is een krachtige tool van Microsoft die perfect is voor het monitoren en visualiseren van jouw persoonlijke KPI’s. Doordat onze experts kennis over data en Power BI hebben kunnen wij een dashboard ontwerpen wat je dagelijks inzicht geeft in jouw data. Zo’n dashboard zorgt ervoor dat je dagelijks beslissingen kunt maken vanuit je bedrijfsdata.

KPI’s volgens oprichter Berend Bouwmeester

‘Bij Bottomlines vinden wij het belangrijk om samen met jou te kijken welke KPI’s er voor jou belangrijk zijn, zo stellen we samen KPI’s op die wél werken. We bekijken jouw data vanuit de financiën maar denken ook verder dan dat. Zo kijken we bij een (marketing) agency onder andere naar; marge, winst, klanttevredenheid, conversies, bedrijfsgroei en de cashflow. Bij webshops kunnen deze KPI’s meer gericht zijn op voorraadbeheer en inkoop.’ 

Jeuken je handen om met je bedrijfsdata aan de slag te gaan? Plan nu hier een vrijblijvend gesprek in. 

Deel dit artikel:

Waarom groeit jouw bedrijf door een dashboard?
Hoe pas je Scrum toe in jouw bedrijf?

Download hier de whitepaper