Blog, Educational Series

Gezond je bedrijf laten groeien met onze 6 tips!

Als ondernemer wil je dat je bedrijf op een gezonde manier groeit. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als ondernemer moet je gefocust blijven op je doel en moet stappen durven zetten. In deze blog geven we 6 tips om je bedrijf doelgericht en efficiënt te laten groeien. 

1. Bepaal een succesvolle strategie

Om te groeien als onderneming is het van groot belang dat je een duidelijke toekomstvisie voor ogen hebt. Hierbij hoort ook een duidelijke strategie. Door middel van een strategisch plan kan er doelgericht gewerkt worden. Het geeft een richting en zorgt dat er heldere kaders zijn voor het maken van bepaalde keuzes. In onze vorige blog vertellen we hoe een goede strategie opgesteld wordt. 

2. Werk niet alleen in je bedrijf, maar ook áán je bedrijf

Als je wil groeien, dan moet je soms je dagelijkse taken laten vallen. Dit betekent dat je niet in je bedrijf werkt, maar áán je bedrijf. Het is een onderdeel waar veel ondernemers mee worstelen. Want je dagelijkse werk is zo belangrijk en vergt veel tijd en aandacht. Om te voorkomen dat je blijft hangen in een groeifase moet je iedere week een paar uur blokken om aan je bedrijf te werken. Tijdens deze uren maak je plannen om je droom waar te maken. Waar wil je over twee jaar staan met je onderneming? Werken we efficiënt? Helpen we de juiste klanten? Dit soort vragen helpen je om koers te houden en door te groeien.

3. Houd grip op je financiën 

Om gezond te groeien is het van belang dat je grip houdt op je financiën. Grip op je cashflow, voorraadbeheer en het aantrekken van externe financiers zijn belangrijke bouwstenen om gezond door te groeien naar de volgende fase. Als ondernemer moet je altijd over de juiste financiële informatie beschikken en op elk moment weten hoeveel geld er in de kas zit. Een dashboard kan hierbij een handige tool zijn om grip te krijgen op je financiën.  

4. Ontwikkel een schaalbaar verdienmodel

De essentie bij het groeien van een bedrijf is het hebben van een businessmodel wat schaalbaar is. Je businessmodel moet in staat zijn om veel groter te worden. Door het hebben van een flexibel model kan je razendsnel de interne organisatie aanpassen als de vraag naar jouw producten en diensten toenemen. De 5 stappen om je verdienmodel schaalbaar te maken zijn:

  1. Denk in resultaten niet in uren
  2. Denk 100% online
  3. Denk aan lange termijn voordelen
  4. Test je verdienmodel
  5. Automatiseer het proces

5. Winnaars aan je binden

Medewerkers zijn het belangrijkste binnen je organisatie. Zij zorgen er namelijk voor dat doelen gehaald worden. Zonder de juiste mensen staat je onderneming stil. Het is daarbij belangrijk dat je medewerkers gemotiveerd blijven. Tevreden en gemotiveerde medewerkers presteren beter en zorgen ervoor dat je bedrijf kan blijven groeien. Een goed team heeft een directe invloed op hoe jouw klanten en connecties je zien. Ze moeten een reflectie zijn van het bedrijf dat jij hebt opgericht. Zorg er dus voor dat je onderneming aantrekkelijk is zodat potentiële medewerkers aangetrokken worden. Daarnaast is het hebben van een juiste onboarding essentieel. 

6. Onderscheid je van andere 

Wie wil groeien moet opvallen en creatief zijn. In de tijd van nu moet je anders zijn dan andere om eruit te springen. Als organisatie moet je dus vernieuwend en innovatief zijn om door te blijven groeien. 

Heb jij als ondernemer moeite met het opschalen van je onderneming? Wij helpen je graag met de groei van je onderneming. Plan nu een vrijblijvend gesprek in.

Deel dit artikel:

Bedrijfsopvolging binnen de familie – Geen gemakkelijke opgave
Het gevaar van geen duidelijke strategie

Download hier de whitepaper