Op het moment dat ik dit schrijf is het begin 2019. We kijken nog even terug op 2018, maar we kijken in deze periode met nieuwe energie vooral ook weer vooruit.
Als voetbalfan kijk ik natuurlijk met een glimlach terug naar de wederopstanding van het Nederlands elftal met als hoogtepunt de gelijkmaker van Virgil van Dijk in de laatste seconden op z’n Duits tegen Duitsland. Maar liefst 2,7 miljoen kijkers hielden hun adem in toe we op een nederlaag leken af te stevenen. In de laatste 5 minuten trokken ‘we’ de stand gelijk en plaatsten ‘we’ ons alsnog voor de finaleronde van de Nations League op 6 juni dit jaar.
We weten inmiddels allemaal wat eraan voorafging. Van Dijk had zo’n 5 minuten voor het einde van de wedstrijd een briefje in zijn hand gedrukt gekregen, waarop stond dat ie naar voren moest. De aanvoerder schoof door naar de punt van de aanval en maakte prompt de belangrijke gelijkmaker: ‘De Impact van een briefje’. Maar daarover later meer….
We hebben zelf ook even teruggekeken op 2018. Als je naar de getallen kijkt was het een geweldig jaar, waarin we weer meer ondernemers hebben kunnen helpen groeien. Het zijn vooral die gesprekken met die ‘Start- en ScaleUp’ ondernemers waar we veel energie van hebben gekregen en die ik nog even wil aanhalen, omdat het van de buitenkant vaak alles goed lijkt maar in het echt niet alles over rozen loopt. Misschien herken je het wel. Lees maar eens mee.
‘Aan de buitenkant zijn dit vaak succesvolle ondernemers’
Groeien wordt vaak met plezier en succes geassocieerd. De eerste jaren zijn vaak het leukst, je groeit, je hebt enorm veel plezier en de energie knalt eruit. In die fase heb je het gevoel dat je ook nog echt iets te betekenen hebt en dat je alleen maar vooruitgaat. Je haalt veel voldoening aan het uitbouwen van je bedrijf, met je team en klanten. Je geniet in die periode ook veel van de erkenning en respect dat je van iedereen om je heen krijgt. Totdat er een moment komt dat alles tegen je keert. Het is lastig voor de ondernemer om dit te verwoorden, maar er komt een moment dat het omslaat. Je werkt nog steeds hard, 60 uur per week is meer regel dan uitzondering, de omzet groeit ook nog wel maar de winst blijft achter.
‘Jongleur in het circus’
Die periode kun je het best vergelijken met een jongleur in het circus die bordjes op een stokje draaiende moet houden. Dat kan hij goed, ook met de tweede, maar op een gegeven moment houdt hij zoveel bordjes in de lucht, dat hij zwetend en stressvol heen en weer rent. Het is wachten totdat er ééntje valt, waardoor ze allemaal dreigen te vallen.
“Kunnen ze dat dan niet zelf oplossen?”
Een bijverschijnsel van deze fase in de onderneming is dat de ondernemer in het begin nog de held is maar het team lichtelijk begint te klagen. Ze missen ineens structuur en duidelijkheid. Andersom ook. Je begint je ook zelf te ergeren aan je team. Jouw team stelt steeds meer vragen. Kunnen ze dat dan niet zelf oplossen? Waarom nemen ze dan zelf niet die verantwoordelijkheid om de problemen op te lossen? Het is deze fase waarin je jezelf tegenkomt, vastloopt of zelfs stopt omdat je het niet meer leuk vindt. En als je dan weet dat dit normaal is voor ondernemingen die groeien, is het de moeite waard om er even bij stil te staan. Veel ondernemers voelen dit als een persoonlijk falen en willen er het liefst niets over kwijt. Ze hebben al helemaal niet de intentie om hiervoor hulp in te roepen.
‘Herkennen, omschrijven en oplossen”
Het herkennen van zo’n situatie is één, omschrijven wat er op dat moment gebeurt is twee, en hoe je het kunt oplossen is drie. Pas als je de problemen in een juist perspectief ziet, kun je eraan werken. Zo zijn er vele groeiobstakels die later nog op je pad komen. Besef dat problemen van deze aard geen onkunde of een gebrek aan talent van jou als ondernemer zijn, maar meer een sterk signaal van het omgekeerde: Als je snel groeit ervaar je de problemen het sterkst!
‘Veel meer impact!’
Nu weer terug naar dat briefje dat Virgil van Dijk van Koeman kreeg. Er is natuurlijk al heel wat geschreven over dat briefje. Het was de assistent van Koeman (Dwight Lodeweges) die dat briefje had geschreven. Het was volgens hem ook helemaal niet de bedoeling dat het briefje het veld op ging. ‘Ik wilde Koeman mijn tactiek laten lezen en toen verdween het briefje opeens het veld op’. Wat mij betreft was de kracht dan ook niet zozeer de inhoud, maar meer de actie op zich. Op een gegeven moment kun je de spelers niet meer bereiken, net zoals je eigen team, want die zijn op dat moment alles uit de kast aan het halen om nog een doelpunt te maken. Echter, er moest iets gebeuren. Het leek erop dat ze nog dagen konden doorvoetballen zonder te scoren. Koeman begreep dat als geen ander. Roepen of schreeuwen had op dat moment geen zin meer. Hij gaf het briefje fysiek door aan zijn spelers. Veel meer impact! Daardoor gebeurde er pas iets…
“Zonder dat briefje had ik mijn ploeg nooit zo snel kunnen bereiken”
Het deed me denken aan een cartoon waarbij een boogschutter druk bezig is zijn voorraad pijlen op de vijand af te vuren en absoluut geen tijd heeft om het geweldige aanbod van de vertegenwoordiger van mitrailleurs aan te horen. Een gemiste kans….Koeman zelf was natuurlijk ook heel lastig te bereiken. Druk coachend langs de zijlijn, kreeg hij het briefje van zijn assistenten in de hand gedrukt. “Ik weet niet of het Dwight Lodeweges of Kees van Wonderen was”, zei hij voor de camera van de NOS. “Maar op dat papiertje stond een opstelling met Virgil van Dijk in de spits”. “Het is fantastisch dat het dan zo uitpakt”, zei Koeman. “Maar nogmaals het was niet mijn briefje. Het handschrift was van Van Wonderen of Lodeweges. En zonder dat briefje met een opstelling met van Dijk in de spits had ik mijn ploeg nooit zo snel kunnen bereiken. We kunnen spreken van een teamprestatie dus”
“Je bedrijf resetten”
Als je je best doet, en je stopt er veel energie in, dan moet het een keer goed komen, mits je de goede weg volgt. ‘Het briefje van Koeman’ heeft uiteindelijk op een veiling voor de Johan Cruyff Foundation 35.000 euro opgebracht. Helemaal goed. Het heeft vele mensen geïnspireerd. Beschouw deze blog voor jou als ‘Het briefje van Koeman’ ter inspiratie en misschien om in actie te komen, en hulp te zoeken, als je teveel bordjes in de lucht moet houden, of als je gewoon even je bedrijf moet resetten in een nieuwe ‘opstelling’. Terug naar het gevoel van die eerste jaren, maar met een ‘structuur’ of een ‘systeem’ dat op dat moment voor iedereen beter past.
Is de Propositie nog goed, het ondersteunend Proces? En heeft het Personeel de juiste doelstellingen en functieomschrijvingen. En tot slot een goed Financieel huis. Wij helpen jou daar te komen, zodat je jouw hele bedrijf met de laatste technologie weer echt in je binnenzak hebt, inclusief ’to the point advies’ op het moment dat je het nodig hebt. Vanuit Controle naar Inzicht, en dat Inzicht stelt dan weer in staat om te Groeien.
Auteur: Berend Bouwmeester