Blog

Cashflow Hacks

Met een paar cashflow hacks kun je al meer cashflow genereren in jouw bedrijf. Soms zijn het kleine aanpassingen in je bedrijf waardoor er meer geld binnenkomt. Wij geloven erin dat je pas kan groeien als je financieel fundament stevig staat. Als je financieel fundament goed is, is er ruimte om te groeien.

Om je financieel fundament stevig neer te zetten is het belangrijk dat je inzicht krijgt in je cashflow. Doordat je in bezit bent van deze data kun je een cashflow strategie inzetten. Voor elk bedrijf is het belangrijk dat het personeel elke maand betaald kan worden en dat jij er je brood mee kunt verdienen. Uiteindelijk willen we allemaal een rekening die in het groen staat. 

1. Maak een financiële buffer
Het is altijd handig dat je wat geld achter de hand hebt. Soms zijn de nood kosten zo hoog dat dit bedrag niet op de rekening staat. Hiervoor heb je een financiële buffer. Hoeveel geld je opzij moet zetten verschilt per bedrijf. Gemiddeld moet je drie tot zes maanden vooruit kunnen zonder inkomen met je financiële buffer.

2. Vermijd je boekhouding niet
Geld is belangrijk voor je bedrijf, zonder geld is het lastig om een bedrijf te runnen. Zorg dat je je boekhouding goed bijhoudt. Anders kom je regelmatig om in de administratie.

3. Maak gebruik van je data
Kijk regelmatig terug in je data. Door inzicht te krijgen in je data kun je keuzes maken hoeveel geld je kan investeren of even opzij moet zetten. Houd er rekening mee dat er altijd verrassingen kunnen zijn op financieel gebied. Door je data op een financieel dashboard te zetten krijg je inzicht in je data.

4. Rekeningen betalen
Betaal je rekeningen slim. Je hoeft je rekening niet direct te betalen als de factuur binnenkomt. Je weet namelijk niet welke onvoorziene kosten er nog komen in die week. Let wel op dat je de rekening wel binnen de afgesproken factuur termijn betaald.

5. Bekijk je uitgaven
Bekijk regelmatig welke uitgaven je hebt en of deze uitgaven daadwerkelijk nodig zijn. Zeg bijvoorbeeld onnodige abonnementen op. Op deze manier bespaar je kosten. Dit kun je weer investeren in je bedrijf.

6. Richt je op de cashflowprognose
Kijk of je inzicht kan krijgen in je cashflow. Dit kan gedaan worden door een cashflowprognose. Bottomlines kan inzicht bieden in dit proces.

7. Gebruik een persoonlijke touch
Is een factuur nog niet betaald? Bel diegene even op om te vragen waarom je factuur nog niet betaald is. Dit heeft vaak een beter effect dan constant onpersoonlijke betaalherinnering sturen.

8. Wees strategisch
Voordat je een grote investering doet, kijk in je boekhoudprogramma hoe je er financieel voor staat. Is deze maand de omzet maar de helft dan de maanden daarvoor? Wacht dan nog voordat je die grote investering doet. 

Loop jij er ook elke maand tegenaan dat de rekeningen weer betaald moeten worden en levert dit problemen op? Wij kunnen jou daarmee helpen. Klik hier en maak direct een afspraak met een van onze financiële specialisten.

Bottomlines Nederland
T: +31 (0)73 30 30 880
E: info@bottomlines.nl

Bottomlines België
T: +(32) 48 44 13 131
E: info@bottomlines.nl

Deel dit artikel:

Medewerkersparticipatie Explained
Hoe verbeter je je cashflow?

Download hier de whitepaper