Blog

Cashflow Explained – Wat is cashflow?

De letterlijke vertaling van cashflow is kasstroom ofwel geldstroom. Cashflow is het verschil in geld tussen de uitgaven en de omzet in je bedrijf in een bepaalde periode. Cashflow geeft de in- en uitstroom weer van liquide middelen in een bedrijf.

Wat laat cashflow zien?

Cashflow is een weergave van de prestaties van je bedrijf. Ook wel de financiële gezondheid van je bedrijf genoemd. Hierbij zijn de juiste data en cijfers van groot belang. Met deze data kun je namelijk berekenen hoe jouw bedrijf er op het gebied van financiën voorstaat.

Waarom is cashflow belangrijk?

Cashflow is belangrijk omdat je bedrijf winstgevend kan zijn maar alsnog failliet kan gaan. Dit komt doordat je meer geld uitgeeft dan dat er daadwerkelijk binnen komt. Dit wordt ook wel een negatieve kasstroom genoemd. Een negatieve kasstroom houdt in dat je geen geld beschikbaar hebt op je rekening. Een positieve kasstroom kan in je voordeel werken bij het aanvragen van een lening bij kredietverleners of bij de verkoop van je bedrijf.

Wat is een negatieve cashflow?

Een negatieve cashflow houdt in dat je meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt in je onderneming. Dit kan komen doordat er verkoopfacturen nog niet betaald zijn. Omdat deze facturen wel in de winst- en verliesrekening worden meegenomen geeft deze een ander beeld van de financiën. Een positieve cashflow betekent een gezondere financiële situatie van je bedrijf. Er komt dan namelijk meer geld binnen dan dat eruit gaat.

Wat is cashflow per aandeel?

Cashflow per aandeel is het bedrag dat netto overblijft per aandeel. Doordat cashflow een transparante manier van resultaat is, is het waardevoller voor investeerders om de cashflow per aandeel in de gaten te houden dan bijvoorbeeld de winst per aandeel.

Verschil cashflow en resultaat

Cashflow is niet hetzelfde als het resultaat van een onderneming. Cashflow wordt wel vaak afgeleid van het resultaat. Dit wordt veroorzaakt door onder andere afschrijvingskosten die het resultaat van de onderneming verlagen. Deze afschrijvingskosten betaal je echter niet aan iemand. Dat heb je immers al gedaan door het betalen van de investering die de afschrijvingskosten veroorzaakt. Als je op cashflow wil sturen dan is een juiste bepaling van die cashflow uiteraard belangrijk.

Hoe bereken je de cashflow?

Cashflow kan berekend worden per project of per periode. De basisformule hiervoor is: cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom. Per onderneming wordt de berekeningsmethodiek bepaald. Voor snelgroeiende bedrijven is het in onze ogen belangrijk om goed je cashflow voor de komende periode inzichtelijk te hebben. Vaak is een periode van een kwartaal  vooruit kijken naar de ontwikkeling van je cashflow een goede manier om op tijd te kunnen beoordelen of je een positieve of negatieve cashflow hebt. Wij gebruiken voor onze klanten vaak de Bottomlines Cashflow Tool waarmee dit 13 weeks inzicht kunt visualiseren door rechtstreeks te koppelen aan de financiële systemen.

Benieuwd wat inzicht in je cashflow voor jou kan betekenen? Neem direct contact met ons op.

Bottomlines Nederland
T: +31 (0)73 30 30 880
E: info@bottomlines.nl

Bottomlines België
T: +(32) 48 44 13 131
E: info@bottomlines.nl

Deel dit artikel:

Hoe verbeter je je cashflow?
Dé 6 boeken die elke ondernemer moet lezen!

Download hier de whitepaper