Behind the Bottomliner, Blog

Behind the Bottomliner – Berrie van Dijck

Het is donderdagochtend 11 uur, Martijn en ik hebben een afspraak met een mogelijk nieuwe klant. De ondernemer heeft een stadsbrouwerij die nu zo’n vijf jaar bestaat. Mede doordat klanten niet altijd vrijuit kunnen spreken in hun eigen omgeving ontvangen wij ze graag bij ons op kantoor. Dat dat vandaag niet het geval is, vinden wij totaal geen probleem. De afspraak is namelijk in het café van de brouwerij, geen vervelende plek voor een eerste kennismaking. Een gewaardeerde horeca locatie in huiskamersfeer met eigen kleine brouwerij en daarnaast nog een winkel met webshop. De winkel met webshop blijkt uit noodzaak geboren tijdens de coronacrisis.

Tijdens de eerste informele woorden die we wisselen blijkt al snel dat de ondernemer een echte levensgenieter is. De informele fase van een gesprek is altijd een leuke fase, je zoekt in deze fase namelijk de verbinding waardoor je vanuit intrinsieke motivatie iemand wil leren kennen, zonder daar meer voor terug te willen dan de bevestiging dat de ander jouw grapjes en enthousiasme enigszins leuk vindt.

De drijfveren en motivatie achter zo’n gesprek zijn vaak het meest waardevol. Want waarom is de ondernemer ooit gestart, met welke motivatie en persoonlijke doelen? De passie die ik hier vaak terugzie zijn wat het werken met midden- en kleinbedrijf zo leuk maakt. De reden dat iemand start is vrijwel altijd vanuit expertise, een kans zien (een gat in de markt, of ik kan het beter), durf, visie en dromen. De eerste jaren groeit een bedrijf op die punten ook hard. Het maakt niet uit welke sector; er komen veel klanten die jou als ondernemer al kennen, of misschien nog niet maar je wel erg leuk vinden door je enthousiasme en drive.

Alleen nu, na 5 jaar, is dat wel anders. De ondernemer geeft aan dat het zwaar is geworden, dat hij wakker ligt, te piekeren. Er komt wel geld binnen, de omzet is niet slecht, maar toch blijft het puzzelen welke rekeningen hij wanneer gaat betalen. De dagen zijn zeer lang en fysiek zwaar. Hij heeft nog heel veel ideeën om uit te werken, maar hij heeft geen idee welke stappen hij als eerste moet en kan zetten.

De ondernemer vertelt ons dat hij ooit begon om zijn eigen ding te kunnen doen en met bieren bezig te kunnen zijn. Dat is alleen niet waar hij op dit moment mee bezig is. Zo vertelt hij ‘ik ben alleen maar brandjes aan het blussen’. We leggen uit dat de fase waar hij in zit heel herkenbaar is. Een fase die vrijwel elke ondernemer doormaakt. Na een aantal jaar waarin je bedrijf groei heeft gehad doordat jouw enthousiasme aanstekelijk werkte, heb je een echt bedrijf opgebouwd. Zo’n bedrijf heeft een goed fundament nodig. Als dat fundament niet goed is neergezet, dan moet jij als ondernemer heel hard werken om die prachtige muren overeind te houden. Een fase waarin wij gelukkig veel van betekenis kunnen zijn. We helpen aan het bouwen van die fundering met een gezond financieel huishouden. We voeden jou als ondernemer met de juiste informatie, zodat jij alle ideeën die je hebt waar kan maken. Ook zijn we er vervolgens om samen na te denken over de nieuwe plannen die je hebt, want soms is een idee tegen iemand aanhouden wel zo prettig.

Na het gesprek vertrekken Martijn en ik weer. Bang dat het onze productiviteit de rest van de dag in de weg zit nemen we geen lokaal gebrouwen biertje meer en gaan we braaf aan het werk. Werken aan de fundering van onze andere klanten én natuurlijk ook die van ons eigen team.

Geschreven door Berrie van Dijck

Deel dit artikel:

5 redenen waarom winst maken begint met financieel inzicht
Bedrijfsopvolging binnen de familie – Geen gemakkelijke opgave

Download hier de whitepaper