Blog

5 redenen waarom winst maken begint met financieel inzicht

Iedere dag hard werken en toch blijven de resultaten achter. Geen idee waar het lek zit? Ook na uren graven in Excel om kapotte API’s te repareren, gegevens uit meerdere bronnen combineren en handmatig rapporten opstellen? Dikke kans dat precies dat daar het probleem zit. We geven je 5 redenen waarom gedegen financieel inzicht jouw bedrijfsresultaat meteen vergroot.

  1. Minder tijd kwijt aan het opstellen van rapporten

Als je elke week of maand bezig bent met het samenstellen van rapportages, is dat tijd die je dus niet besteedt aan werk dat resultaten oplevert. Snij dus drastisch in die tijd door rapportages te automatiseren. Stop met het handmatig samenvoegen van rapporten van verschillende platforms, maar laat alle cijfers samenbrengen op één plek: in een online dashboard. Daardoor houd je niet alleen tijd over die je aan jouw opdrachtgevers kunt besteden, maar ook voor analyses en strategie. En daar begint het echte verbeteren van jouw bedrijfsresultaat.

  1. Gericht bijsturen en sneller ingrijpen

Benieuwd waarom de winst daalt? Waar in jouw bedrijf het niet helemaal lekker loopt en waar de kosten niet meer in verhouding tot de omzet staan? Zonder financieel inzicht is het lastig achterhalen waar deze zogenoemde ‘bottlenecks’ zitten. Duidelijke cijfers en eenvoudig te interpreteren rapportages in de vorm van een dashboard bieden de handvatten waar je als ondernemer niet zonder kunt. Je wil niet één keer per kwartaal concluderen dat je ergens geld hebt laten liggen, maar meteen kunnen ingrijpen en bijsturen. Door heldere, real-time gegevens te analyseren, kun je bovendien voorspellingen doen over de toekomst en betere prognoses en budgetten opstellen. Bijsturen kan alleen op basis van feiten: in een bedrijf zijn dat financiële cijfers.

  1. Iedereen spreekt dezelfde taal

Financieel inzicht en uniforme rapportages zorgen voor transparantie en bieden één bron van waarheid. Dit heeft een trickle-down effect waarbij iedere medewerker in jouw bedrijf ziet hoe zijn of haar werk de resultaten bedrijf beïnvloedt. Dat maakt het stellen van doelen eenvoudiger en het praten over bedrijfsresultaten voor iedereen begrijpelijk. Jullie spreken immers dezelfde taal.

  1. Minder menselijke fouten

Sturen op cijfers kan natuurlijk alleen als die cijfers kloppen. Als jouw bedrijf rapporten en dashboards handmatig vult, spelen menselijke fouten onvermijdelijk een rol. In plaats van afdelingen en managers aan te sporen de cijfers aan te leveren of zelf avonden in Excel te werken, kun je jouw tijd wel beter besteden. Meer aandacht voor klanten, het schrijven van strategische plannen of het ontwikkelen van een nieuwe dienst of product. Elimeer de kans op menselijke fouten waar mogelijk.

  1. Analyseer gegevens sneller

Als alle relevante cijfers kloppen en op één plek inzichtelijk zijn, is het ineens veel gemakkelijker om gegevens te analyseren, trends en patronen te herkennen en actie te ondernemen. Financiele data zijn van cruciaal belang voor het nemen van beslissingen, het motiveren van de koers en het verantwoorden van maatregelen. Het is bovendien gemakkelijker om over te brengen (en te laten zien!) wat er binnen jouw bedrijf gebeurt als je de feiten altijd bij de hand hebt. Intern, maar ook aan investeerders, geldverstrekkers of aandeelhouders.

Helder, toch?

Als het belang van cijfermatig inzicht duidelijk is en je dit binnen jouw bedrijf nog niet op orde hebt, dan wordt het tijd dat we kennis maken. Plan hier een vrijblijvende afspraak en we bespreken samen hoe wij jou de financiele hulpmiddelen kunnen bieden om echte stappen te maken.

Deel dit artikel:

De 5 belangrijkste financiële KPI’s voor iedere MKB’er
Behind the Bottomliner – Berrie van Dijck

Download hier de whitepaper