Blog

5 goede ondernemersvoornemens voor een vliegende start van 2023

2023 is inmiddels al een aantal weken in volle gang. Hoe gaat het met jouw goede voornemens? En heb je naast jouw persoonlijke goede voornemens, ook nagedacht over je voornemens als ondernemer? We helpen je op weg met vijf goede voornemens voor ondernemers waarmee jij het nieuwe jaar goed van start gaat.

 

  1. Bereken je marges opnieuw

Van energie tot boodschappen: de prijzen zijn het afgelopen jaar enorm gestegen. Dat geldt voor jouw bedrijfskosten dus ook. Stijgende kosten kunnen een flinke impact hebben op jouw onderneming, ze hebben immers invloed op je winst. Stel de balans aan het begin van het jaar dus eens opnieuw op en herbereken je marges. Komen je marges drastisch lager uit? Dan is het wellicht noodzakelijk om een tariefverhoging door te voeren. Zo voorkom je dat je in een kwetsbare positie terecht komt.

  1. Organiseer je administratie in een dashboard

Liggen de stapels facturen ergens in een hoek van je kantoor te wachten tot je eindelijk tijd hebt om er doorheen te spitten? Help jezelf een handje en automatiseer dit proces. Door je systemen te koppelen en te verwerken in een dashboard, heb je in één oogopslag inzicht in je financiën. Op die manier zijn alle facturen, aangiften en transacties binnen no-time weer onder controle en ben je verzekerd van een goed financieel fundament.

  1. Check welke wetten er voor jou veranderen

Per 1 januari 2023 zijn er een aantal nieuwe wetten en regels ingegaan. Dit kan ook voor jouw bedrijf gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het minimumloon dat met ruim 10% stijgt, de vennootschapsbelasting die hoger uitvalt en het vervallen van de collectiviteitskorting voor zorgverzekeringen. Weten wat er nog meer verandert ten opzichte van 2022? Check het Ondernemersplein voor de belangrijkste wetswijzingen voor het eerste kwartaal van 2023.

  1. Verdiep je in duurzaam ondernemen (en voldoe aan de wet)

Duurzaam ondernemen is anno 2023 een must. Het milieu wordt voor veel mensen steeds belangrijker: we kiezen vaker voor groene opties en we hechten steeds meer waarde aan de ecologische impact van ons koopgedrag. Klanten zullen het dus waarderen als jouw onderneming een steentje bijdraagt aan het klimaat. En niet alleen dat: er is per 2023 een aantal nieuwe wetten aangenomen op het gebied van duurzaam ondernemen. Bedrijven die veel CO2 uitstoten moeten bijvoorbeeld per 2023 meer belasting betalen en je bedrijfspand moet op zijn minst energielabel C hebben. Bij het Online Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen vind je talloze tips met betrekking tot duurzaam ondernemen.

  1. Vraag om hulp

Als je het idee hebt dat je op sommige gebieden te weinig kennis in huis hebt en daardoor zelf uren kwijt bent aan het uitzoeken van bijzaken, is het misschien tijd om een hulplijn in te schakelen. Schakel bijvoorbeeld een marketingbureau in om je online communicatie te beheren. Of laat een professional je adviseren over de kansen en problemen die jij tegenkomt op financieel gebied. Dat scheelt je zeeën van tijd en geeft je de rust om je op andere dingen te focussen.

Klaar voor het nieuwe jaar?

Heb jij je ondernemersvoornemens helder voor ogen en ben je klaar om een goede start te maken? Top! Zo niet, start bij voornemen vijf uit deze blog en laat je op weg helpen door een van onze gespecialiseerde Bottomliners.

Deel dit artikel:

De 5 belangrijkste financiële KPI’s voor iedere MKB’er

Download hier de whitepaper