Blog

Van start-up naar scale-up

Je hebt een start-up bedrijf welke je graag naar de volgende scale-up fase wil brengen. Je bedrijf naar de volgende fase brengen klinkt makkelijker dan dat het is. Hieronder geven wij jou 7 tips om je start-up te laten groeien tot scale-up.

Wat is een start-up?

Een start-up is een bedrijf wat net is gestart, meestal blijf je de 1e vijf jaar in deze fase. In de start-up fase ben je opzoek naar een schaalbaar businessmodel. Binnen de start-up fase zijn er maximaal 8 FTE. Het is belangrijk dat je business model schaalbaar is omdat je op deze manier kan groeien.

Wat is een scale-up?

Een scale-up is een groeiend bedrijf. Scale-up bedrijven zijn ondernemers die van start-up naar de volgende fase gaan omdat ze succes hebben behaald in de start-up fase. Het bedrijf heeft de opstartfase behaald maar is nog steeds aan het groeien vandaar de term scale-up. Een scale-up bedrijf bestaat uit minstens 10 medewerkers en groeit elk jaar mimimaal 20%. Deze bedrijven hebben ieder jaar gemiddeld één tot drie miljoen euro omzet. De scale-up bedrijven zijn goed voor de economie, deze hebben afgelopen drie jaar voor 323.500 banen gezorgd. 

Je kan niet direct van start- naar scale-up. Er zitten nog een aantal stappen tussen, deze zijn terug te vinden in het artikel over de vijf groeifasenDoorgroeien van start-up naar scale-up is voor elke onderneming mogelijk maar toch slagen niet alle bedrijven hierin. Wat zijn precies de struikelblokken die ervoor zorgen dat dit niet altijd lukt? 

1. Karma kapitalisme

Zorg dat je onderneemt met een betekenis. Focus op betekenis maar ook op resultaat. Probeer bij te dragen aan een positieve verandering in de wereld. Zorg daarbij ook dat je welzijn en welvaart creëert voor iedereen met wie je samenwerkt. Dus niet alleen voor jezelf. 

2. Maak sales onbelangrijk met marketing

Bedrijven richten alle focus vaak op de sales in plaats van marketing. Zorg dat je je bedrijf goed inricht op het gebied van marketing. Dit zorgt ervoor dat sales een operationeel proces wordt. Niks is fijner dan klanten die vanzelf naar jou toekomen. Kortom, zorg voor een goede combinatie van marketing en sales.

3. Agile scaling up

Agile scaling up is een nog niet zo’n bekende term. Simpel gezegd is Agile scaling up wanneer meer scrum-teams in een organisatie actief zijn. Als je als bedrijf groeit krijg je te maken met meer processen en structuur. Speel flexibel in op veranderingen en zorg dat je alle teams goed coördineert. Kortom, blijf flexibel en schaalbaar.

4. Winning the war on talent

Werf de beste mensen, ontwikkel en zorg dat je deze mensen behoudt. Het klinkt simpel maar dat is het niet. Werf mensen via je eigen personeel, zorg voor open sollicitaties en schakel eventuele uitzendbureaus in die het werk voor jou doet. 

5. Let the customer fund your business

Groei slurpt cash. Overweeg je om een nieuwe lening bij de bank aan te vragen? Wat denk je ervan om je klant je bedrijf te laten financieren door middel van een aanbetaling of abonnement? Hierbij komen wel andere businessmodellen kijken.

6. Scaling up is topsport

Doorgroeien tot scale-up doe je niet alleen. Wereldkampioen worden doe je ook niet alleen, dit doe je met een coach. Zorg voor goede hulp en blijf je ontwikkelen door middel van trainingen. Binnen Bottomlines kunnen wij die coach zijn in jouw groeiproces. Neem hier contact met ons op en start nu met groeien.

7. Loving, Living and Learning

Tijdens een groei van start-up naar scale-up komen weer andere factoren kijken. Groei stelt voor jou en je management team weer andere eisen. Zonder persoonlijke groei is er weinig tot geen sprake van bedrijfsgroei.  Zorg ervoor dat jij en je team zich blijven ontwikkelen, je kunt namelijk nooit voldoende kennis opdoen. 

Wil jij als bedrijf ook doorgroeien maar weet je nog niet hoe? Wij kunnen jou helpen om de volgende stap te zetten. Klik hier om een afspraak te maken en dan kijken we wat de groeimogelijkheden zijn.

Bottomlines Nederland
T: +31 (0)73 30 30 880
E: info@bottomlines.nl

Bottomlines België
T: +(32) 48 44 13 131
E: info@bottomlines.nl

Deel dit artikel:

Hoe ontwikkel je een groeimindset binnen jouw team?
Scrum Explained

Download hier de whitepaper