Blog

Hoe verbeter je je cashflow?

Wanneer je als bedrijf groeit kan het lastig zijn om je cashflow gezond te houden. Om je cashflow gezond te houden kun je aan cashflowbeheer doen of een cashflow strategie invoeren. Met deze strategie kun je ervoor zorgen dat je cashflow positief blijft. Dit lijkt veel werk maar met een aantal kleine verandering kun je al ver komen. 

Cashflowbeheer
Door voorspellingen te doen in je cashflow, bijvoorbeeld via je liquiditeitsbegroting krijg je inzicht in je in- en uitgaven. Hierdoor kun je zien wanneer je geld tekortkomt. Door deze goed  in beheer te houden vermijdt je dus een negatieve cashflowcashflow.

Een dashboard kan uitkomst bieden in het controleren van je in- en uitkomsten. Hierin kun je ook aan forecasting doen van je cashflow. Wil je meer weten wat financiële dashboarding voor jouw bedrijf kanbetekenen? Krijg nu een gezonde cashflow en neem hier een kijkje.

Debiteurenbeheer
Door je debiteuren sneller te laten betalen krijg je een betere cashflow. Zodat dit snel gebeurd is het van belang dat je de factuur meteen na levering stuurt inclusief betalingstermijn in je algemene voorwaarden. Andere manieren om je klant zo snel mogelijk te laten betalen zijn:

  • Meerdere facturen sturen
  • Klant die snel betaald belonen met een korting
  • Makkelijke betaalmogelijkheden via iDEAL of een betaalverzoek
  • Een slimme korting op iDEAL betaling en extra kosten op facturering

Crediteurenbeheer
Door crediteurenbeheer zorg je ervoor dat je je crediteuren zo betaald dat je cashflow positief blijft. Hierbij moet je rekening houden met de betalingstermijn van de leverancier. Dit beheer kan in de vorm van een planning waarin je niet iedereen tegelijk betaald. Door de betalingen te prioriteren kun je inspelen op de hoeveelheid geld die je hebt te besteden en zorgen dat je cashflow gezond blijft.

Verbeteren verkoopmarges
Om je cashflow positief te maken kan er ook gekeken worden naar de afzet van je product of dienst. Deze kan vergroot worden door marketing. Denk hierbij aan een nieuwe website, het opzetten influencer marketing of het adverteren op Instagram of LinkedIn. Ook kun je, wanneer het mogelijk is, de prijs van je product of dienst verhogen.

Optimalisatie voorraad
In de voorraad van je onderneming zit veel geld wat niet direct beschikbaar is. Om dit zo slim mogelijk in te delen is het goed om dit proces te optimaliseren. Dit doe je door slim voorraad in te kopen. Reken hiervoor een minimale voorraad uit die je nodig hebt en zorg dat deze beschikbaar is. Dit wordt ook wel de ‘ijzeren’ voorraad genoemd. Hiernaast is het belangrijk om actuele voorraadbeheer te hebben zodat je kunt inspelen op onverwachtste veranderingen. Ook kun je afspreken met je leverancier dat je pas betaald wanneer je product verkocht is. Dit wordt ook wel inkoop in consignatie genoemd.

Ook kun je, wanneer je klant een langere levertijd accepteert, niet alles zelf in voorraad hebben maar het vanuit je leverancier laten leveren. Dit scheelt ruimte in je opslag en daardoor eventueel huur. Daarnaast is het regelmatig nieuwe afspraken maken met de leverancier over de inkoopprijs en eventueel combi inkopen te doen voor korting.

Voor snel groeiende bedrijven is het in onze ogen belangrijk om goed je cashflow voor de komende periode inzichtelijk te hebben. Vaak is een periode van één kwartaal vooruitkijken naar de ontwikkeling van je cashflow een goede manier om op tijd te kunnen beoordelen of je een positieve of negatieve cashflow hebt. Wij gebruiken voor onze klanten vaak de Bottomlines Cashflow Tool waarmee dit 13 weeks inzicht kunt visualiseren door rechtstreeks te koppelen aan de financiële systemen.

Wil jij je cashflow ook optimaliseren maar weet je niet hoe? Plan een gesprek met ons in en kijk wat we voor je kunnen doen!

Bottomlines Nederland
T: +31 (0)73 30 30 880
E: info@bottomlines.nl

Bottomlines België
T: +(32) 48 44 13 131
E: info@bottomlines.nl

Deel dit artikel:

Cashflow Hacks
Cashflow Explained – Wat is cashflow?

Download hier de whitepaper