Blog

Hoe ontwikkel je een groeimindset binnen jouw team?

Groeimindset ontwikkelen

Voordat we ons verdiepen in groeimindset is het eerst belangrijk om te weten wat een mindset is. Een mindset is:

  • Een vaste mentaliteit
  • Een mentale houding

Mindset is de conditionering van je gedachten, conditionering is het uitvoeren van handelingen die zijn gevormd door gebeurtenissen uit het verleden. Mindset is een manier van denken of een bepaalde houding die je aanneemt. Je mindset is bepalend voor jouw gedachten, acties en uitkomsten. Je mindset hierin is de kern van alles.

Je mindset veranderen is niet iets wat zomaar gedaan is. Je mindset is diep geworteld door ervaringen. Deze ervaringen zijn de reden waarom jij doet wat je doet. 

Er zijn twee soorten mindset:

  • (Fixed) Mindset: je moet het doen met de eigenschappen en kwaliteiten waarmee je geboren bent
  • Groeimindset: met een groeimindset geloof je dat je jezelf kunt verbeteren en ontwikkelen

Door bewust bezig te zijn met mindset kun je een groeimindset ontwikkelen. Mensen die een groeimindset hebben gaan ervan uit dat je er bent om te leren. Als je je talenten wilt benutten en wilt groeien als persoon is het dus belangrijk dat je een groeimindset ontwikkelt.

Basistips voor een groeimindset:

Focus op je proces

Focus je op het proces in plaats van op de resultaten. Beloon jezelf dat je het proces hebt doorlopen in plaats van dat het resultaat perfect is.

Wees bewust van je eigen overtuigingen

Je groeimindset is bijna nooit direct aanwezig. Wees je daarom bewust van je houding tegenover het proces. Denk je dingen als; ‘dit is te moeilijk voor mij’ of ‘ik ben hier te dom voor’ óf denk je ’ik kan dit nog niet’ en ‘wat moet ik doen om dit te bereiken’? Het is goed om bewust bezig te zijn of jouw gedachten bevorderend of belemmerend zijn. Belemmerende gedachten helpen je niet verder. Hoe je hiermee omgaat heeft ook effect op je omgeving.

Wees eerlijk over je fouten

Je kan pas een goede voorbeeldfunctie hebben wanneer je je fouten durft toe te geven. Door als leidinggevende aan je medewerkers te laten zien hoe jij met jouw fouten omgaat, zal er sneller een veilige sfeer ontstaan. Fouten worden dan niet gezien als iets slechts maar als iets wat normaal is. Fouten maken hoort bij het leerproces om te groeien. Hierdoor ontstaat er een sfeer dat iedereen meer risico’s te durft te nemen en uitdagingen aangaat. Als er dan een fout gemaakt wordt kan er gezocht worden naar een oplossing. Als deze veilige sfeer niet aanwezig is zal er minder snel gesproken worden over deze ‘fouten’.

Stimulerende feedback

Feedback geven is goed. Zorg ervoor dat degene die feedback krijgt weet dat het geen ramp is dat er iets niet goed ging. Ze moeten het zien als een leerervaring en niet als fout. Geef je feedback een positieve en stimulerende toon. Dit wordt feedForward genoemd. Je benadrukt welk gedrag je in de toekomst verwacht. Hierin spreek je niet over verkeerd gedrag wat in het verleden is gebeurt.

Complimenten

Geef je medewerkers een compliment voor hun inzet. Het is belangrijk om je medewerkers duidelijk te maken dat je blij bent met hun inzet. Het gaat hier om de energie die ze in de taak stoppen en niet direct in het resultaat. Doordat je medewerker weet dat zijn inzet wordt gewaardeerd zal er harder gewerkt worden.

Bouw aan een leertraject

Ben bewust bezig met je leertraject. Wat wil je bereiken en waar wil je heen? Stel zo nodig je collega’s op de hoogte zodat ze je kunnen ondersteunen hierin.

Wil jij een groeimindset ontwikkelen? Weet je alleen nog niet welke stappen je kan zetten? Wij kunnen jou hierbij helpen. Klik hier en maak snel een afspraak!

Bottomlines Nederland
T: +31 (0)73 30 30 880
E: info@bottomlines.nl

Bottomlines België
T: +(32) 48 44 13 131
E: info@bottomlines.nl

Deel dit artikel:

Hoe pas je Scrum toe in jouw bedrijf?
Van start-up naar scale-up

Download hier de whitepaper