Blog, Tips

5 boekhoudkundige problemen die jouw financieringsaanvraag kunnen ruïneren.

Je bent een opstart-CEO. Jouw zaken lopen op rolletjes. De financiële gegevens van je bedrijf ordenen staat nog op je to-do lijst, net zoals duizend andere dingen. Je zult er echter aan moeten geloven dat je een financiering nodig hebt om je bedrijf naar een volgend niveau te tillen.

Wij draaien er niet omheen, maar zolang jouw financiën niet op orde zijn, zal die financiering voor altijd buiten bereik blijven. De meeste financieringen worden namelijk afgewezen omdat een ondernemer niet in staat is om zijn cijfers te presenteren. Voor een financiering – van aandelenbeleggers, traditionele banken, of alternatieve schuldverleners – heb je nauwkeurige, en goed georganiseerde financiële cijfers nodig die aantonen dat je als ondernemer weet waar je mee bezig bent. Die laten zien dat je begrijpt hoe je een bedrijf runt.

De vijf meest voorkomende problemen die een financieringsaanvraag kunnen ruïneren hebben we voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!  

  • Een Excel-spreadsheet of een Google-sheet is geen boekhoudsoftware

We zien nog steeds bedrijven die Excel gebruiken om hun financiën in kaart te brengen. Dit is prima als je net begint en geen gedetailleerde cijfers deelt met derden. Maar als je met jouw bedrijf het punt bereikt waar investeerders of kredietverstrekkers de financiële gegevens willen bekijken, heb je toch echt een boekhoudprogramma nodig. Deze partijen willen namelijk ook transacties verifiëren en afstemmen uit jouw bankrekening. Met behulp van een boekhoudpakket verloopt dit veel efficiënter en laat je zien dat je jouw boekhouding ook echt serieus neemt. Een boekhoudprogramma controleert daarnaast ook je werk en zorgt dat je geen beginnersfouten in je boekhouding sluipen. Bijvoorbeeld een balans die niet gelijk is

  •  Je hebt geen actuele financiële gegevens.

Wanneer kredietverstrekkers om financiële cijfers vragen, willen ze de werkelijke financiële overzichten zien – geen geschatte cijfers op een kladpapiertje. Zij kijken naar jouw recente inkomsten om hun financieringsrisico’s te kunnen beoordelen en hun financiering te kunnen onderbouwen. Als je geen historisch overzicht hebt hoe je als bedrijf jouw inkomsten genereert, zul je dus helaas bot vangen.

  • Jouw financiën kloppen niet

Boekhoudingen bestaan uit verbanden tussen cijfers en moeten voldoen aan wet-en regelgeving. Het komt voor dat de financiële gegevens van ondernemers niet kloppen. Dit is een signaal dat gebruik wordt gemaakt van een verkeerde boekhoudmethodiek. Kredietverstrekkers prikken vaak al snel door verkeerde financiële gegevens heen door hun grote ervaring met cijfers en verbanden. En daar laat je geen goede indruk mee achter.

  • Je hebt geen maandcijfers

Als je bedrijf nog in een opstartfase zit, is het nog wel mogelijk om uitsluitend met kwartaal- of jaarlijkse cijfers te werken. Echter, wanneer je gaat groeien en je op zoek bent naar financieringskapitaal, zijn maandelijkse cijfers een must. Maandcijfers laten zien dat je als ondernemer jouw bedrijf zelf nauwlettend volgt. Zij kunnen ook inzicht geven hoe jouw omzet beïnvloed wordt door trends en seizoensinvloeden. Voor kredietverstrekkers zijn maandelijkse cijfers daarom essentieel. De aflossing van een lening is namelijk meestal een percentage van je maandelijkse omzet. Wanneer je geen maandcijfers kunt aanleveren, kan een kredietverstrekker in de meeste gevallen geen financiering aanbieden.

  • Houd privé en zakelijk gescheiden

De eerste regel van elke ondernemer? Houd je persoonlijke en zakelijke uitgaven gescheiden. Zelfs als je net begint, is het verstandig om deze regel direct in acht te nemen. Dat is veel beter dan achteraf te moeten repareren.Het niet gescheiden houden van persoonlijke en zakelijke uitgaven is een van de meest voorkomende redenen waarom kleine bedrijven worden gecontroleerd. Het maakt het ook een stuk lastiger om de financiële gegevens die kredietverstrekkers willen zien, bij te houden. Kredietverstrekkers willen niet meewerken met een bedrijf dat onvoldoende of niet in staat is om de basis rekenmethoden te volgen en hierdoor eventueel een juridisch risico loopt.

Kortom, als je de financiële gegevens van jouw bedrijf al in een vroegtijdig stadium op orde hebt, toon je aan dat je jouw bedrijfskosten, groei en winstgevendheid begrijpt. Hiermee heb je de basis gelegd voor een verdere groei van je bedrijf. Dit Smart Funding Canvas is een handig hulpmiddel dat je op weg helpt. Voor verder advies en ondersteuning staan we je graag bij. Bekijk onze aanpak eens en neem gerust contact met ons op. 

Bron: Indinero

Deel dit artikel:

Ambitieuze ondernemer? Alleen met geld kun je niet succesvol groeien!

Download hier de whitepaper